Pieczone ziemniaki bardzo lubi moja cała rodzinka, synek powtarzał cały czas przy obiedzie "pycha mama" :)
Jest to fajna odmiana od tradycyjnego pure. Ciężko mówić w tym daniu o proporcjach bo zazwyczaj daję wszystko na "oko", ale myślę, że każda ilość będzie zjedzona.
Polecam gorąco na pewno zasmakują ;)
Składniki:
- ziemniaki
- czosnek
- mielona słodka papryka
- 2-3 łyżki masła roślinnego
- pół łyżki oleju
- sól
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części (można w grubą kostkę), zalać wodą, posolić jak zazwyczaj solimy i gotować około 15 minut ( mają być pół miękkie). Blachę wysmarować olejem. Gdy ziemniaki będą już w połowie miękkie odcedzić i wyłożyć na blachę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków, obsypać je papryką, dodać masło i delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec, aż będą rumiane, od czasu do czasu delikatnie przemieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz