Pyszne wyszły te pulpeciki.....bardzo delikatne i aromatyczne do tego lekko strawne. Bardzo lubię takie dania, mięsko połączone z warzywami do tego ryż albo kasza. Naprawdę polecam, warto spróbować.
Składniki:
- pół kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
- czerstwa kajzerka
- średnia cebula
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- mała marchewka
- pół papryczki chili
- 3 łodygi selera naciowego
- mała cukinia
- kostka rosołowa
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KAMIS
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- trochę mąki
- olej
- sól, pieprz
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać jajko, pół posiekanej cebuli (druga połowa do sosu), odciśniętą kajzerkę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
W garnku w którym zamierzamy gotować całość rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę i podsmażać, w tym czasie marchewkę pokroić w pół plasterki, dodać do cebuli, chwilkę podsmażyć. Paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chili oczyścić z nasion i również pokroić, ale w drobniejszą kostkę. Obydwie dodać do garnka, podsmażać. Czosnek pokroić w drobną kostkę dodać do warzyw. Łodygi selera umyć i pokroić, również dodać do warzyw, chwilę podsmażać po czym zalać 1 litrem gorącej wody, dodać kostkę rosołową oraz liść laurowy.
Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować niewielkie kulki obtaczać w mące, smażyć z obu stron na rumiano. Gdy pulpeciki będą już gotowe dodać je do gotujących się warzyw. Dodać, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut. W tym czasie cukinie dokładnie umyć i pokroić w pół plasterki. Po 15 minutach dodać do garnka, wymieszać i gotować około 20 minut na małym ogniu. Całość można zaciągnąć mąką, aby sos był gęściejszy, ale myślę, że jest to zbędne. Proponuję podać z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz