piątek, 8 lutego 2013

KURCZAK Z KUSKUSEM

Soczysta pierś z kurczaka smakuje wybornie z aromatycznym specjałem z Afryki Północnej. Danie jest naprawdę smaczne i lekkie, jak dla mnie trochę niecodzienne gdyż jak do tej pory nie dodawałam cynamonu do mięsa. Połączenie nawet fajne.... na pewno jeszcze kiedyś spróbuję:)

Składniki:
 
      Mięso:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 150 g jogurtu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju 

     Kuskus:
  •  czerwona papryczka chili
  • 1/2 litra rosołu z kury ( ja użyłam pół kostki rosołowej drobiowej)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 250 g kuskusu
  • 300 g groszku ( u mnie mrożony, który przed dodaniem do kaszy ugotowałam w osolonej wodzie)
  • sól, pieprz

Filety włożyć do miski. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszać z jogurtem, dodać cynamon, kmin, sól i pieprz. Tak otrzymaną marynatę wymieszać z mięsem. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki.

Paprykę chili oczyścić, umyć i rozdrobnić. Rosół zagotować z curry, cynamonem, kminem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Mieszając dodać kuskus, a potem groszek i papryczkę chili. Gotować pod przykryciem około 5 minut na bardzo małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Kuskus rozluźnić widelcem i trzymać przykryty w ciepłym miejscu.

Mięso oczyścić z resztek marynaty. Na teflonowej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i smażyć filety jeszcze po 4 minuty z każdej strony. Kuskus z mięsem nałożyć na ogrzane talerze i podawać. 

Dobrym dodatkiem do kuskusu jest raita (sałatka jogurtowa): 200 ml jogurtu wymieszać z ogórkiem sałatkowym startym bez pestek na grubej tarce. Przyprawić miętą, solą i pieprzem.

Smacznego:) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz