Mój mąż miał w sobotę urodziny, postanowiłam więc, jako przykładna żona oczywiście;), upiec mu tort, przejrzałam wiele przepisów i stanęło na tym, że będzie to właśnie ten tort.
Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
Makowy biszkopt przełożony kremem karpatkowym a na wierzchu bita śmietana.....hmmmm..... bardzo lubię to połączenie i chyba nie tylko ja bo tort znikł w mgnieniu oka ;)
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 jaja
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubić żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do białek dodać jajka, mak i mąkę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut (ja piekłam w termoobiegu, ale można też bez), Do tzw. suchego patyczka.
Poncz:
Poncz:
- pół szklanki przegotowanej wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczek spirytusu
Krem:
Ja użyłam do przełożenia kremu karpatkowego Delecty, przygotowuję go wg. przepisu na opakowaniu.
Do dekoracji:
- 330 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- śmietan-fix
- łyżeczka soku z cytryny
- 70g płatków migdałowych
- kilka perełek cukrowych
Wykonanie tortu
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na paterze położyć jeden blat biszkoptu i nasączyć go połową ponczu, posmarować połową kremu kartkowego, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć pozostałym ponczem i rozsmarować resztę kremu. Na całym torcie rozsmarować 2/3 ubitej śmietany.
Płatki migdałów upróżyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki za pomocą rękawa cukierniczego. Na każdej rozetce położyć perełkę cukrową.
Płatki migdałów upróżyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki za pomocą rękawa cukierniczego. Na każdej rozetce położyć perełkę cukrową.
Oczywiście dekoracja tortu jest dowolna, można również zrezygnować z bitej śmietany i cały tort obsypać płatkami migdałów, każdy pomysł będzie na pewno dobry a tort przepyszny.
Smacznego :)
Pyszności...
OdpowiedzUsuń