wtorek, 5 lutego 2013

TORT MAKOWY


Mój mąż miał w sobotę urodziny, postanowiłam więc, jako przykładna żona oczywiście;), upiec mu tort, przejrzałam wiele przepisów i stanęło na tym, że będzie to właśnie ten tort.
 Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

Makowy biszkopt przełożony kremem karpatkowym a na wierzchu bita śmietana.....hmmmm..... bardzo  lubię to połączenie i chyba nie tylko ja bo tort znikł w mgnieniu oka ;)
Składniki na biszkopt:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubić żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do białek dodać jajka, mak i mąkę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut (ja piekłam w termoobiegu, ale można też bez), Do tzw. suchego patyczka. 




 Poncz:
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczek spirytusu 
Wszystkie składniki wymieszać. 

Krem:

Ja użyłam do przełożenia kremu karpatkowego Delecty, przygotowuję go wg. przepisu na opakowaniu.

Do dekoracji:
  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • śmietan-fix
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 70g płatków migdałowych
  • kilka perełek cukrowych
Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem. Do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę i zacząć ubijać, po chwili dodać cukier puder ze śmietan-fiksem, nie przerywając dodać sok z cytryny i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wykonanie tortu 

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.  Na paterze położyć jeden blat biszkoptu i nasączyć go połową ponczu, posmarować połową kremu kartkowego, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć pozostałym ponczem i rozsmarować resztę kremu. Na całym torcie rozsmarować 2/3 ubitej śmietany. 
Płatki migdałów upróżyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki za pomocą rękawa cukierniczego. Na każdej rozetce położyć perełkę cukrową.
Oczywiście dekoracja tortu jest dowolna, można również zrezygnować z bitej śmietany i cały tort obsypać  płatkami migdałów, każdy pomysł będzie na pewno dobry a tort przepyszny.
Smacznego :)






1 komentarz: