poniedziałek, 4 lutego 2013

KLOPS Z KASZĄ



Suszone grzyby , prażona kasza gryczana, podsmażana cebulka a to wszystko otulone pysznym mięsem mielonym....mniam. Do tego sos śmietanowo grzybowy i ulubiona surówka z kiszonej kapusty..... uwielbiam:)




Składniki:
  • 60-70 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 2 dag suszonych grzybów
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • 100 g kaszy gryczanej ( 1 torebka)
  • średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • łyżeczka mąki
  • 3/4 szklanki śmietany 22%
  • sól, pieprz
Grzyby namoczyć w dwóch szklankach wody, odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, osaczyć i posiekać. Wywar z grzybów gotować do momentu, aż zostanie około szklanki. Wsypać opłukaną kaszę, dodać grzyby, łyżkę masła i sól, gotować. Cebulę posiekać i zeszklić na reszcie masła. Dodać do ugotowanej kaszy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Dokładnie wyrobić z mięsem mielonym, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem. Masę mięsną rozsmarować na posypanej bułką tartą folii aluminiowej, uformować prostokąt o wymiarach 25x15 cm. Rozsmarować farsz, zwinąć, dokładnie połączyć brzegi.


Pieczeń owinąć folią aluminiową, ułożyć w formie. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. W tym czasie śmietanę wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Po 30 minutach odwinąć pieczeń z foli i polać sosem. Piec jeszcze ok 30 min w tej samej temperaturze.

Do tego dania polecam sos grzybowy i surówkę z kiszonej kapusty;)

Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz