poniedziałek, 4 lutego 2013

PIZZA NA MAKARONIE

Fajna alternatywa do spaghetti, bardzo smaczna, sycąca, aromatyczna i tak naprawdę można dodać to na co mamy aktualnie ochotę, lub po prostu co mamy w lodówce.
Jedyną rzeczą jaką bym zmieniła to koncentrat na sos pomidorowy, gdyż dla mnie jest on za kwaśny, ale to moja sugestia a zrobicie jak uważacie, ogólne pizza bardzo dobra, łatwa i szybka w przygotowaniu. Warto spróbować, polecam.
Przepis pochodzi Biblioteczki Poradnika Domowego, Smacznie, Szybko i Niedrogo, Alina Stradecka.

Składniki:
  • 30 dag ugotowanego spaghetti
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 25 dag dowolnej wędliny
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki oleju

Masło roztopić, wsypać mąkę, zasmażyć bez rumienienia. Wlewać powoli letnie mleko, stale mieszając. Gdy zgęstnieje, pogotować minutę, nie przerywając mieszania, doprawić solą i startą gałką muszkatołową. Powstały sos wymieszać z makaronem. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć makaron, rozsmarować koncentrat, skropić delikatnie olejem, oprószyć oregano. Ułożyć pokrojoną w plastry wędlinę, posypać startym serem. Zapiekać około 20 minut w temp 170-180ºC. Podawać na ciepło z zieloną sałatą.

Na makaronowym spodzie można ułożyć jeszcze pokrojoną w plasterki i podsmażoną cukinię lub bakłażan, jaja na twardo, pieczarki, inwencja jest dowolna w zależności na co mamy ochotę:)

Smacznego:)  



2 komentarze:

  1. Pizza na makaronie to naprawdę świetny pomysł! Uwielbiam kuchnię włoską, a połączenie pizzy i spaghetti to prawdziwa rewelacja! Przepis na pewno wypróbuje :)
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować.... Dziękuje za komentarz
      Pozdrawiam

      Usuń