Fajna alternatywa do spaghetti, bardzo smaczna, sycąca, aromatyczna i tak naprawdę można dodać to na co mamy aktualnie ochotę, lub po prostu co mamy w lodówce.
Jedyną rzeczą jaką bym zmieniła to koncentrat na sos pomidorowy, gdyż dla mnie jest on za kwaśny, ale to moja sugestia a zrobicie jak uważacie, ogólne pizza bardzo dobra, łatwa i szybka w przygotowaniu. Warto spróbować, polecam.
Przepis pochodzi Biblioteczki Poradnika Domowego, Smacznie, Szybko i Niedrogo, Alina Stradecka.
Składniki:
- 30 dag ugotowanego spaghetti
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 25 dag dowolnej wędliny
- 10 dag żółtego sera
- sól
- oregano
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki oleju
Masło roztopić, wsypać mąkę, zasmażyć bez rumienienia. Wlewać powoli letnie mleko, stale mieszając. Gdy zgęstnieje, pogotować minutę, nie przerywając mieszania, doprawić solą i startą gałką muszkatołową. Powstały sos wymieszać z makaronem. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć makaron, rozsmarować koncentrat, skropić delikatnie olejem, oprószyć oregano. Ułożyć pokrojoną w plastry wędlinę, posypać startym serem. Zapiekać około 20 minut w temp 170-180ºC. Podawać na ciepło z zieloną sałatą.
Na makaronowym spodzie można ułożyć jeszcze pokrojoną w plasterki i podsmażoną cukinię lub bakłażan, jaja na twardo, pieczarki, inwencja jest dowolna w zależności na co mamy ochotę:)
Smacznego:)
Pizza na makaronie to naprawdę świetny pomysł! Uwielbiam kuchnię włoską, a połączenie pizzy i spaghetti to prawdziwa rewelacja! Przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Warto spróbować.... Dziękuje za komentarz
UsuńPozdrawiam