czwartek, 21 lutego 2013

PIECZONE ŻEBERKA

Żeberka u mnie w domu goszczą rzadko, jeżeli już są to najczęściej w takiej formie lub z grilla i te lubię najbardziej. Postanowiłam Wam pokazać ten przepis gdyż mięsko jest naprawdę delikatne i smaczne a wykonanie banalnie proste.

Składniki:
  • 1 1/2 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • vegeta
  • majeranek
  • estragon
  • pieprz
Żeberka podzielić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Mięso obsypać vegetą i dokładnie wetrzeć potem posypać majerankiem, estragonem i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Mięso ułożyć  w naczyniu żaroodpornym i piec około 2 godzin w temp 180ºC. Od czasu do czasu polewać tłuszczem, który się wytopił. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz