Żeberka u mnie w domu goszczą rzadko, jeżeli już są to najczęściej w takiej formie lub z grilla i te lubię najbardziej. Postanowiłam Wam pokazać ten przepis gdyż mięsko jest naprawdę delikatne i smaczne a wykonanie banalnie proste.
Składniki:
- 1 1/2 kg żeberek
- 2 ząbki czosnku
- vegeta
- majeranek
- estragon
- pieprz
Żeberka podzielić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Mięso obsypać vegetą i dokładnie wetrzeć potem posypać majerankiem, estragonem i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 2 godzin w temp 180ºC. Od czasu do czasu polewać tłuszczem, który się wytopił.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz