poniedziałek, 4 lutego 2013

KRUPNIK

Krupnik to świetna rozgrzewająca zupka. Kiedyś nie przepadałam za nią, ale wróciłam do jej smakowania gdy zaczynałam gotować mojemu malutkiemu synkowi i wtedy odkryłam jej smak na nowo. Co prawda syn jadał wersję bardziej light ze względu na swój wiek, ale my z mężem zajadaliśmy się właśnie taką. Z czasem i syn zaczął podjadać z "naszego" talerza więc teraz cała nasza mała rodzinka delektuje się nią w chłodne dni.

Składniki:
  • 5-6 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • koperek
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • ewentualnie maggi

Dodatkowo bulion a jeśli nie mamy to kawałek mięsa (udziec z indyka, skrzydełka kurczaka, żeberka wieprzowe itp. może być to, na co macie ochotę lub co jest akurat w lodówce) na, którym możemy ugotować wywar.

Do wywaru wsypać kaszę, w tym czasie obierać wszystkie warzywa i pokroić w drobną kostkę, ziemniaki trochę grubiej. Gdy kasza się zagotuje włożyć wszystkie warzywa, liść laurowy, ziele angielskie doprawić solą i pieprzem, ewentualnie maggi i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać natkę i koperek.

Jeżeli chcemy, aby zupa była naprawdę light, zamiast bulionu na mięsie można ugotować zupę na wodzie i pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz