Krupnik to świetna rozgrzewająca zupka. Kiedyś nie przepadałam za nią, ale wróciłam do jej smakowania gdy zaczynałam gotować mojemu malutkiemu synkowi i wtedy odkryłam jej smak na nowo. Co prawda syn jadał wersję bardziej light ze względu na swój wiek, ale my z mężem zajadaliśmy się właśnie taką. Z czasem i syn zaczął podjadać z "naszego" talerza więc teraz cała nasza mała rodzinka delektuje się nią w chłodne dni.
Składniki:
- 5-6 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej
- 6 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- koperek
- natka pietruszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- ewentualnie maggi
Dodatkowo bulion a jeśli nie mamy to kawałek mięsa (udziec z indyka, skrzydełka kurczaka, żeberka wieprzowe itp. może być to, na co macie ochotę lub co jest akurat w lodówce) na, którym możemy ugotować wywar.
Do wywaru wsypać kaszę, w tym czasie obierać wszystkie warzywa i pokroić w drobną kostkę, ziemniaki trochę grubiej. Gdy kasza się zagotuje włożyć wszystkie warzywa, liść laurowy, ziele angielskie doprawić solą i pieprzem, ewentualnie maggi i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać natkę i koperek.
Jeżeli chcemy, aby zupa była naprawdę light, zamiast bulionu na mięsie można ugotować zupę na wodzie i pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz