sobota, 9 lutego 2013

RYŻ Z JABŁKIEM

Bardzo lekkie, smaczne i aromatyczne danie. Tak naprawdę lubię wszystko co w nim jest..... ryż, jabłko i cynamon. Kilka prostych składników a można wyczarować coś pysznego, nie tylko dla dorosłych, ale myślę, że i nasze dzieciaki będą bardzo zadowolone jeśli podamy im takie smakowitości, a przy tym my rodzice zaserwujemy naszym pociechom coś zdrowego;)

Składniki:
  • 100 g ryżu ( jedna torebka)
  • dwa średnie jabłka
  • cynamon
  • cukier
  • ewentualnie śmietana
  •  
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, włożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Na bardzo małym ogniu uprażyć jabłka często mieszając, żeby się nie przypaliły. Jeśli jest taka potrzeba można dosłodzić. Doprawić również cynamonem.  

Ryż wyłożyć na talerz, na nim jabłka i gotowe. Można udekorować łyżką śmietany i delikatnie posypać cynamonem.

Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz