piątek, 15 lutego 2013

FRANCUSKI TORCIK

Wczoraj jak wszyscy wiedzą były Walentynki, ja postanowiłam dla swoich chłopaków (dla ścisłości, męża i syna;)) zrobić coś słodkiego. Po wielkich poszukiwaniach stanęło na tym, iż będzie to właśnie ten torcik. Ciasto francuskie połączone z dżemem wiśniowym (który bardzo lubi mój mąż) i do tego bita śmietana, no czego chcieć więcej:) Tort wyszedł bardzo smaczny i wygląda również bardzo zachęcająco a przy tym nie jest trudny w wykonaniu.

Przepis pochodzi z miesięcznika " Gotuj krok po kroku"

Składniki:
  • 450 g ciasta francuskiego (ja kupiłam gotowe 3 płaty, pozostałości wykorzystam do tarty-przepis wkrótce)
  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny (ja zamiast żelatyny dodałam do śmietany 2 śmietan-fixy)
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 100 g cukru pudru + 2 łyżki
  • 2 łyżki rumu
  • opcjonalnie kandyzowane wiśnie do dekoracji (ja nie użyłam gdyż nie mogłam ich dostać)
Ciasto rozwinąć, położyć na nie dno tortownicy o średnicy 24 cm po czym nożem wykrawać krążki.
Każdy krążek delikatnie ponakłuwac widelcem. Płaty ciasta położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 10-15 min. w temp. 200ºC. W rondelku zmiksowac blenderem 2 łyżki dżemu wiśniowego, a następnie podgrzac na małym ogniu, cały czas mieszając. Lekko ostudzic. Jeszcze ciepłym dżemem posmarowac jeden upieczony i ostudzony krążek ciasta. Dżem najlepiej rozprowadzic za pomocą pędzelka kuchennego.
100 g cukru pudru starannie wymieszać razem z rumem. Powstały lukier nałożyć na posmarowany dżemem krążek i odstawić do stężenia. Gdy lukier całkowicie zastygnie, krążek podzielić nożem na 8 równych trójkątów. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić, a pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną w 1 łyżce wody żelatynę (a jeżeli chcecie użyć śmietan-fixów jak ja to wymieszajcie je z cukrem i dodajcie razem do śmietany). Ok. 3 łyżki śmietany odłożyć do dekoracji. 
Na paterze ułożyć upieczony jeden płat ciasta, następnie równomiernie posmarować go pozostałym dżemem wiśniowym. Na warstwę dżemu wyłożyć cześć śmietany, wyrównać, przykryć drugim ciastem, wierzch posmarować resztą śmietany wyrównać nożem. Na warstwie bitej śmietany ułożyć trójkąty z lukrem i lekko docisnąć. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy, po czym na każdym trójkącie wycisnąć dekoracyjną rozetkę. Na każdej rozetce ułożyć kandyzowaną wiśnię. Tort chłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz