poniedziałek, 4 lutego 2013

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

Bardzo lubię to połączenie warzyw przypomina mi dom rodzinny, gdzie moja mama serwowała tę surówkę zazwyczaj w piątki do smażonej ryby na obiad. Ja dość często ją przygotowuję ponieważ, mój mąż przepada za nią.            Jej słodko -kwaśny smak pasuje do różnego rodzaju duszonych i smażonych mięs.            
Naprawdę polecam:)

Składniki:
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • marchewka
  • duże jabłko
  • mała cebulka
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, cukier
  • oliwa
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić niedbale, aby się za bardzo nie ciągnęła podczas jedzenia. Marchewkę obrać, omyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrane jabłko utrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę (można użyć czerwonej cebuli zamiast zwykłej wtedy surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa). Wszystko włożyć do jednej miski, dodać posiekaną natkę, pieprz, cukier oraz oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Polecam odczekać kilka minut, aż cukier się rozpuści i dopiero spróbować, wtedy ewentualnie można jeszcze doprawić.

Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz