Dziś na obiadek u nas zupa ziemniaczana vel kartoflanka, jak kto woli :) Bardzo szybka, prosta, smaczna i rozgrzewająca zupa na zimowe dni, na pewno każdy znajdzie w domu wszystko, aby ją ugotować choćby zaraz.
Polecam :)
Składniki:
- 70 dag ziemniaków (6 średnich)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 mały por
- pół małego selera
- 1 pietruszka
- 20 dag mocno wędzonej szynki lub boczku
- 3 łyżki masła
- 1 i 1/2 litra wywaru mięsnego ( ja użyłam jednej kostki rosołowej)
- sól, pieprz
- lisic laurowy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- opcjonalnie można zupę zagęścić dodatkowo 1/2 szklanki słodkiej śmietanki i 1/2 łyżeczki mąki pszennej ( ja tego nie robiłam, gdyż zupka po zmiksowaniu dla mnie była w sam raz)
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać pozostałe warzywa i wszystko krótko smażyć na wolnym ogniu. Warzywa z patelni przełożyć do garnka, zalać wywarem, przyprawić solą i pieprzem, dodać suszony majeranek i liść laurowy. Gotować 20 min, po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć połowę warzyw, odłożyć je, a zupę z resztą warzyw zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko, aby powstała zupa-krem. Do zmiksowanej zupy dodać odłożone warzywa, wymieszać.
Jeżeli chcecie zupę zagęścić dodatkowo śmietaną najpierw połączcie ją z mąką i łyżką zupy, następnie wlać do garnka cały czas mieszając. Po dodaniu śmietanki zupę trzeba zagotować .
Szynkę lub boczek podsmażyć na rumiano, dodawać do każdej porcji na wierzch, lub dodać całość do zupy i zamieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz