poniedziałek, 4 lutego 2013

ZUPA ZIEMNIACZANA





Dziś na obiadek u nas zupa ziemniaczana vel kartoflanka, jak kto woli :) Bardzo szybka, prosta, smaczna i rozgrzewająca zupa na zimowe dni, na pewno każdy znajdzie w domu wszystko, aby ją ugotować choćby zaraz.   
Polecam :)
Składniki:
  • 70 dag ziemniaków (6 średnich)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • pół małego selera
  • 1 pietruszka
  • 20 dag mocno wędzonej szynki lub boczku
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 litra wywaru mięsnego ( ja użyłam jednej kostki rosołowej)
  • sól, pieprz
  • lisic laurowy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • opcjonalnie można zupę zagęścić dodatkowo 1/2 szklanki słodkiej śmietanki i 1/2 łyżeczki mąki pszennej ( ja tego nie robiłam, gdyż zupka po zmiksowaniu dla mnie była w sam raz)

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać pozostałe warzywa i wszystko krótko smażyć na wolnym ogniu. Warzywa z patelni przełożyć do garnka, zalać wywarem, przyprawić solą i pieprzem, dodać suszony majeranek i liść laurowy. Gotować 20 min, po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć połowę warzyw, odłożyć je, a zupę z resztą warzyw zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko, aby powstała zupa-krem. Do zmiksowanej zupy dodać odłożone warzywa, wymieszać.
Jeżeli chcecie zupę zagęścić dodatkowo śmietaną najpierw połączcie ją z mąką i łyżką zupy, następnie wlać do garnka cały czas mieszając. Po dodaniu śmietanki zupę trzeba zagotować . 
Szynkę lub boczek podsmażyć na rumiano, dodawać do każdej porcji na wierzch, lub dodać całość do zupy i zamieszać.

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz