środa, 27 lutego 2013

ZUPA SEROWA Z PIECZARKAMI

Zupa na bazie kremowego serka śmietankowego, po prostu boska, dodatkowo smak wzbogacają pieczarki no nic dodać nic ując. Może nie jest ona dietetyczna, ale myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) 
Naprawdę polecam !!!

Składniki:
  • 2 litry bulionu (może być z kostki)
  • 4 serki topione kremowe (400g- ja używam serków śmietankowych Hochland)
  • 3 pory (tylko białe części)
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie groszek ptysiowy

Do garnka wlać bulion (ja najczęściej wlewam wodę i dodaję kostkę rosołową drobiową) i włożyć serki, mieszać, aby serki się rozpuściły. W tym czasie pory pokroić w pół-krążki i dusić na patelni z połową masła (1,5 łyżki), często mieszać, aby pory się nie przypaliły gdyż wtedy zupa będzie miała gorzkawy smak. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w półplasterki i również dusić na reszcie masła (1,5 łyżki), aż odparuje cała woda. Do gotującej się zupy dodać por i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie można dodać trochę maggi, ale to już wedle uznania. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz