Osobiście byłam sceptycznie nastawiona do tego dania, ale moje obawy zostały rozwiane, gdy je spróbowałam, bo danie jest naprawdę smaczne. Zaserwowałam to mojej rodzince z obawą, że syn będzie się krzywił a mąż narzekał, że nie ma mięsa na obiad, ale o dziwo obydwóm smakowało. Danie jest naprawdę bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu.
Składniki:
- 300 g makaronu penne (rurki)
- puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- ser żółty do posypania
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć, potem dodać fasolę (osaczoną wcześniej z zalewy i przelaną zimną wodą), kukurydzę i tuńczyka (wcześniej osączonego z oliwy), wszystko dokładnie wymieszać, dodać makaron doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze wymieszane i ciepłe, danie jest gotowe do podania, na talerzu posypać je startym żółtym serem.
Smacznego :)
MNIAM! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń