poniedziałek, 25 lutego 2013

PENNE Z TUŃCZYKIEM


Osobiście byłam sceptycznie nastawiona do tego dania, ale moje obawy zostały rozwiane, gdy je spróbowałam, bo danie jest naprawdę smaczne. Zaserwowałam to mojej rodzince z obawą, że syn będzie się krzywił a mąż narzekał, że nie ma mięsa na obiad, ale o dziwo obydwóm smakowało. Danie jest naprawdę bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu.

Składniki:
  • 300 g makaronu penne (rurki)
  • puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ser żółty do posypania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć, potem dodać fasolę (osaczoną wcześniej z zalewy i przelaną zimną wodą), kukurydzę i tuńczyka (wcześniej osączonego z oliwy), wszystko dokładnie wymieszać, dodać makaron doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze wymieszane i ciepłe, danie jest gotowe do podania, na talerzu posypać je startym żółtym serem.

Smacznego :)





1 komentarz: