Bardzo fajny przepis na duszone mięsko z warzywami a do tego winny aromat. Ja osobiście nie bardzo gustuje w mięsach z dodatkiem wina, robię je rzadko nad czym ubolewa mój mąż, który bardzo lubi takie połączenie. Mięso wyszło delikatne, mięciutkie i aromatyczne. Przepis pochodzi z Kulinarnych Inspiracji Biedronki.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 marchewek
- 300 g cukinii ( 2 małe)
- 2 cebule
- 1 litr bulionu (może być z kostki)
- 400 g pomidorów cherry
- 3 łyżki mąki pszennej
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Mięso pokroić w grube plastry, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz ( u mnie cała noc). Czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pomidory koktajlowe pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtoczyć w mące obsmażyć na rumiano. Dodać cebulę, a po 3 minutach czosnek i wymieszać. Smażyć chwilkę, nie dopuszczając do zrumienienia warzyw i wlać wino. Kiedy wino odparuje dodać marchewkę oraz cukinię, przyprawić sola i pieprzem. Podlać częścią bulionu a następnie przykryć i dusić na małym ogniu 30-45 min. W miarę odparowywania sosu podlewać pozostałym bulionem. Następnie dodać pomidory i dusić całość dodatkowe 15 minut. Proponuję podać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz