piątek, 14 czerwca 2013

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I KIEŁKAMI


Bardzo lubię wiosną i latem takie lekkie sałatki, pasują na obiad czy kolację, są lekkie i zdrowe. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, ja użyłam sałaty zwykłej -masłowej, ale można użyć taką jaka się lubi bądź jaką akurat mamy w lodówce.
 Polecam bardzo !!!

Składniki:
  • pół główki sałaty masłowej
  • średni ogórek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół żółtej papryki
  • 2-3 plasterki młodej cebulki
  • opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • kiełki rzodkiewki 
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • łyżka przegotowanej wody
  • mały ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu winnego balsamico (uwielbiam :))
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Na głębokim talerzu lub w salaterce ułożyć porwane liście sałaty, pokrojoną w kostkę paprykę, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki ogórka, następnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w cienkie plasterki lub piórka cebulkę. Ser osączyć z zalewy ułożyć na warzywach. Wszystko posypać kiełkami.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na sos. Tak powstałym sosem polać sałatkę przed podaniem.

Smacznego :) 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz