Bardzo lubię wiosną i latem takie lekkie sałatki, pasują na obiad czy kolację, są lekkie i zdrowe. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, ja użyłam sałaty zwykłej -masłowej, ale można użyć taką jaka się lubi bądź jaką akurat mamy w lodówce.
Polecam bardzo !!!
Składniki:
- pół główki sałaty masłowej
- średni ogórek
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół żółtej papryki
- 2-3 plasterki młodej cebulki
- opakowanie sera mozzarella w kulkach
- kiełki rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- łyżka przegotowanej wody
- mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka octu winnego balsamico (uwielbiam :))
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Na głębokim talerzu lub w salaterce ułożyć porwane liście sałaty, pokrojoną w kostkę paprykę, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki ogórka, następnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w cienkie plasterki lub piórka cebulkę. Ser osączyć z zalewy ułożyć na warzywach. Wszystko posypać kiełkami.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na sos. Tak powstałym sosem polać sałatkę przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz