środa, 20 marca 2013

KROKIETY Z MIĘSEM, PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

Kolejny przepis w którym wykorzystałam mięsko z rosołu. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Przepis na naleśniki znajdziecie tu.
 Polecam :)

Składniki:
  • 30 dag gotowanego mięsa drobiowego
  • 30 dag pieczarek
  • 25 dag sera żółtego
  • kawałek ugotowanej marchewki ( ja wzięłam tą z rosołu)
  • mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • około 20 placków naleśnikowych
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Mięso i marchewkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na patelnie i dusić do momentu, aż woda odparuje następnie dodać łyżkę masła i podsmażać jeszcze chwilkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Mięso, pieczarki oraz cebulę przełożyć do miseczki i wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na naleśniki wykładać trochę farszu i posypać żółtym serem.


 Następnie zwijać.


 
 
Po zwinięciu krokiety maczać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym ojeju na rumiano z każdej strony.

Smacznego :)


2 komentarze: