wtorek, 26 marca 2013

BABKA WANILIOWA

Pachnąca, wilgotna, pyszna babka, dodatkowo robi się ją błyskawicznie. Przepis na tę babę znalazłam w Słodkiej Pasji. U mnie w domu zniknęła ze stołu raz dwa :) Polecam :)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (ja zmniejszyłam ilość dałam pół szklanki)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g mąki pszennej
  •  
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, następnie dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników.  Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą, przełożyć ciasto i piec w temp. 170°C przez 40-45 minut. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)



 

2 komentarze:

  1. O ja nie mogę! Następna kusząca babka Uli! A jeszcze do tego z jakiej fajnej formy wyskoczyła :) Babka jak piękny kwiatuszek i jak prosta w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń