czwartek, 21 marca 2013

LEMON CURD KLASYCZNY

Lemon curd to nic innego jak krem cytrynowy, niby brzmi znajomo, ale niektórzy nawet go nie próbowali bo np. nie mieli okazji bądź nie robili, albo zawsze było coś lepszego.... ja tak myślałam do wczoraj :) Zbierałam się do tego kremu bardzo długo, aż wreszcie nadszedł dzień w którym zrobiłam to cudo. Krem wychodzi bardzo aksamitny, delikatny, słodko-kwaśny, bardzo bardzo przyjemny......od razu sobie pomyślałam, że upiekę spody kruche do babeczek i lemon curd połączę z boskim serkiem mascarpone....no mówię Wam połączenie nieziemskie (przepis na babeczki tutaj) a do tego wyglądają bardzo świątecznie.... Naprawdę nie zwlekajcie za długo ze zrobieniem kremu cytrynowego ;) 
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com

Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • sok i skórka otarta z dwóch cytryn
  • 80 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
Do małego garnuszka wbić jajka, dodać żółtka i cukier wszystko roztrzepać do połączenia (najlepiej rózgą kuchenną).  Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.
Od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Jeżeli w kremie pojawią się grudki przecedzić przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. To jest niesamowite! Ja dziś od rana myślę o lemon curd! Normalnie dziś przychodzę do domu i robię jakieś cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana więc biegusiem do domku bo naprawdę warto ;)

      Usuń