środa, 13 marca 2013

LENIWE PIEROGI

Leniwe pierogi, nazwa dość dziwna bo mi raczej wyglądem przypominają kopytka ;) Leniwe kopytka :) hahaha, to może lepiej zostanę przy pierogach, jak zwał tak zwał, ale zapewne w każdym domu zawitały nie raz z różnymi dodatkami, cynamonem, cukrem, masłem, owocami, a najczęściej z bułką tartą podsmażoną na maśle. Naprawdę polecam... nie tylko leniwym :)

Przepis pochodzi z miesięcznika "Gotuj krok po kroku"

Składniki:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • sól
  • 150 g mąki pszennej + 3 łyżki do oprószenia stolnicy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • masło
  • bułka tarta

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu zemleć lub przecisnąć przez praskę. Twaróg przepuścić przez maszynkę (ja przecisnęłam przez praskę razem z ziemniakami) i dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać 150 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. 
Ciasto podzielić na kilka 3 lub 4 części. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować wałeczki o średnicy ok. 3 cm a następnie lekko je spłaszczyć. Na wałeczkach tępą stroną noża zrobić wzorek w kształcie kratki.
Ciasto pokroić w romby o boku 1 i 1/2 cm.
Kluseczki wrzucać do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia. Na patelni roztopić masło i wsypać bułkę tartą. Podsmażyć, mieszając. Leniwe osączyć na sitku. Danie serwować polane bułką tartą, można również dodatkowo posypać cukrem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz