Leniwe pierogi, nazwa dość dziwna bo mi raczej wyglądem przypominają kopytka ;) Leniwe kopytka :) hahaha, to może lepiej zostanę przy pierogach, jak zwał tak zwał, ale zapewne w każdym domu zawitały nie raz z różnymi dodatkami, cynamonem, cukrem, masłem, owocami, a najczęściej z bułką tartą podsmażoną na maśle. Naprawdę polecam... nie tylko leniwym :)
Przepis pochodzi z miesięcznika "Gotuj krok po kroku"
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu
- 3 duże ziemniaki
- 2 jajka
- sól
- 150 g mąki pszennej + 3 łyżki do oprószenia stolnicy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- masło
- bułka tarta
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu zemleć lub przecisnąć przez praskę. Twaróg przepuścić przez maszynkę (ja przecisnęłam przez praskę razem z ziemniakami) i dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać 150 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę.
Ciasto podzielić na kilka 3 lub 4 części. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować wałeczki o średnicy ok. 3 cm a następnie lekko je spłaszczyć. Na wałeczkach tępą stroną noża zrobić wzorek w kształcie kratki.
Ciasto pokroić w romby o boku 1 i 1/2 cm.
Kluseczki wrzucać do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia. Na patelni roztopić masło i wsypać bułkę tartą. Podsmażyć, mieszając. Leniwe osączyć na sitku. Danie serwować polane bułką tartą, można również dodatkowo posypać cukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz