czwartek, 21 marca 2013

BABECZKI Z LEMON CURD I MASCARPONE

Boskie babeczki z kremem cytrynowym i serkiem mascarpone.... no dla mnie połączenie idealne....widziałam gdzieś na blogu krem + bita śmietana... pewnie też nieziemskie. No w każdym bądź razie połączanie naprawdę pyszne. 
Naprawdę polecam!!!!!!!!!!!!

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła (ja użyłam Kasi)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżeczek cukru pudru
  • kilka łyżeczek lemon curd ( przepis tu)
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać do miski dodać żółtka, sól i masło. Masło posiekać nożem na drobne kawałki razem z resztą składników. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie foremki do babeczek wysmarować masłem (ja rozpuszczam trochę masła a potem potem pędzelkiem smaruje foremki) i wysypać bułką tartą. Po godzinie wyjąc ciasto i wylepić nim foremki. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu babeczki wyjąc z foremek i ostudzić.

Ja zrobiłam jakby dwie wersje wykorzystując dokładnie te same składniki:

Wersja 1
125 g mascarpone wymieszałam z 3 łyżeczkami cukru pudru następnie dodałam 3-4 łyżeczki kremu cytrynowego (im więcej lemon curdu tym bardziej rzadki krem wyjdzie, ale po schłodzeniu w lodówce będzie ok.) dokładnie wymieszałam. Masę nakładałam na spody babeczkowe szprycą, ale można również łyżeczką.



Wersja 2
125 g mascarpone wymieszałam z 3 łyżeczkami cukru pudru. Po łyżeczce mascarpone wykładałam na spody babeczkowe robiąc w nich wgłębienie, następnie  na środek wykładałam pół łyżeczki lemon curdu.

Obydwie wersje bardzo smaczne :) 

A Wam która podoba się bardziej?

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Ja bym zjadała obie wersje! I love lemon curd!
    A połączenie bitej śmietany i kremu cytrynowego to naprawdę rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rozkosz;) Ja zajadałam się obiema wersjami i nadal nie wiem, która lepsza....obydwie przepyszne :)

      Usuń
  2. Wczoraj, nie wiele myśląc, zrobiłam lemon curd O.O Wyszedł bardzo dobry ^^ , ale nie miałam go jak wykorzystać. Teraz wiem. Dziękuje bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki wyjdą na pewno przepyszne, aż ciężko będzie się od nich oderwać....Dziękuję za komentarz i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń