środa, 13 marca 2013

PALMIERY CYNAMONOWO-ORZECHOWO-MIGDAŁOWE

 Dawno nie jadłam palmierów, aż tu na blogu dolce fiesta taka niespodzianka Palmiery i to nie byle jakie tylko z orzechami, migdałami i cynamonem. W jednym małym ciasteczku wszystko co lubie...hmmm czyż życie nie jest piękne :) 
Ciastka nie są zbyt słodkie, także to wypiek dla tych łasuchów co nie lubią za dużo słodyczy:)

Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki posiekanych orzechów ziemnych (u mnie solone z puszki)
Masło roztopić rondelku. Ciasto francuskie rozłożyć i delikatnie rozwałkować, żeby było jeszcze trochę cieńsze. Cynamon, cukier, migdały i orzechy razem wymieszać. Ostudzonym, ale jeszcze płynnym masłem posmarować całe ciasto, a następnie na całości rozsypać 2/3 mieszanki suchych składników.
 Końce ciasta złożyć wzdłuż krótszego boku, do środka.

Ciasto posmarować jeszcze odrobiną masła i rozsypać resztę suchych składników.
Złożyc do środka jak poprzednio.
Powstały „podwójny rulonik” kroić w 1 cm kawałki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, ponieważ urosną.
 Piekarnik nagrzać do 1800C i piec przez 15 minut aż będą rumiane.

Smacznego :)

 



2 komentarze:

  1. Cudownie Ci wyszły! Takie śliczniusie, że aż mam ochotę się chociaż jednym poczęstować! MNIAM MNIAM!

    OdpowiedzUsuń