Ciasto na naleśniki zawsze robiłam "na oko", wychodziło różnie, jakoś nie przykładałam do tego większej uwagi. Ostatnio jednak stwierdziłam, że wypróbuję jakiś przepis i powiem Wam, że stanowczo za długo z tym zwlekałam, przepis na takie podstawowe ciasto naleśnikowe znalazłam na stronie Smaki Życia, jedyne co zmieniłam to to, że nie smażyłam na klarowanym maśle tylko na oleju rzepakowym. Naleśniki wyszły delikatne, cieniutkie, naprawdę pyszne.
Polecam :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- masło klarowane lub jak u mnie olej do smażenia
Jajka ubić z odrobiną soli, dodać mąkę, mleko i wodę. Dokładnie
wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę
pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.
Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle lub oleju.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz