piątek, 5 kwietnia 2013

BIAŁE KIEŁBASKI POD KOŁDERKĄ

Co prawda już jest po Świętach Wielkanocnych i może macie już przesyt białej kiełbasy, ale ja nabrałam ochoty na taką zapiekaną białą kiełbaskę i Wam również bardzo polecam spróbowania tego dania. Do zrobienia tego dania zabierałam się już bardzo dawno, ale jakoś było mi z nim nie po drodze, aż w końcu nadszedł ten dzień. Danie wyszło naprawdę pyszne  i sycące, smakuje doskonale w połączeniu z lampką czerwonego wina.
Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku" z moimi zmianami.

Składniki:
  • 600 g białej cienkiej kiełbasy
  • 200 g cebuli
  • olej 
  • 50 g mąki
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany 18 %
  • 100 g drobno startego żółtego sera
  • szczypta tymianku
  • ząbek czosnku
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • sól, pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
Okrągłe naczynie do zapiekania (ja użyłam blachy do tarty) wyłożyć pergaminem lub jak ja wysmarować odrobiną oleju. Kiełbasę zwinąć w spiralę i zapiec w piekarniku w temp. 200ºC do zrumienienia.
Cebulę obrać i pociąć w piórka, podsmażyć na oleju, gdy cebula zacznie się rumienić posypać mąką, dodać ocet balsamiczny, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Szpinak wyłożyć na sitko i odstawić do rozmrożenia. Następnie odcisnąć nadmiar wody. Dodać jajka i połączyć ze schłodzoną cebulą. Do masy szpinakowej dodać śmietanę, starty ser i tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę szpinakowo-cebulową wyłożyć na zrumienioną kiełbasę, wierzch potrawy wygładzić. Całość przykryć ciastem francuskim, ponakłuwac w kilku miejscach nożem i posmarować delikatnie wodą. 

Całość wstawić do piekarnika i zapiekać 25-35 minut w temp. 180ºC. Danie podawać na gorąco. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz