poniedziałek, 15 kwietnia 2013

RICOTTA HOTCAKES

Pyszne, bardzo bardzo delikatne i proste w wykonaniu placuszki z serem ricotta. 
Idealne na śniadanie. 
  Przepis ponoć od Nigelli, ale ja znalazłam go na stronie Moje Wypieki

Polecam :)

Składniki:
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki cukru 
 
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę, następnie dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni rozgrzać troszeczkę oleju, nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć krótko z obu stron. Podawać z owocami i/lub syropem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz