Pyszne, bardzo bardzo delikatne i proste w wykonaniu placuszki z serem ricotta.
Idealne na śniadanie.
Przepis ponoć od Nigelli, ale ja znalazłam go na stronie Moje Wypieki.
Polecam :)
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka (osobno białka i żółtka)
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki cukru
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę, następnie dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni rozgrzać troszeczkę oleju, nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć krótko z obu stron. Podawać z owocami i/lub syropem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz