Ruskie pierogi były tradycyjną potrawą kuchni kresowej. Danie to wywodzi się z kuchni chłopskiej, a następnie stawało się coraz bardziej popularne na dworach i w miastach. Właściwie wykonane "ruskie" są arcydziełem kulinarnym.
Ja uwielbiam ruskie pierogi w każdej postaci, czy to gotowane, czy smażone.
Okraszam je pysznymi skwareczkami ze słoninki lub podgardla. Można je podawać również polane kwaśną śmietaną.
Naprawdę polecam :)
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska, Dania na każdą okazję" Marek Łebkowski
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki
- jajko
- 125 ml letniej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 600 g obranych ziemniaków
- 250 g twarogu ( ja dodaję zazwyczaj półtłusty)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, grubo zmielony pieprz
Umyte i obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Twaróg rozkruszyć i wymieszać z kartoflami i cebulką, doprawić solą i pieprzem. W masie powinny pozostać grudki sera i kartofli.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki, na które nakładać farsz i sklejać.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
Podawać ze skwarkami ze słoniny, kwaśną śmietaną lub podsmażone na patelni.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz