poniedziałek, 8 kwietnia 2013

PIEROGI RUSKIE

 


Ruskie pierogi były tradycyjną potrawą kuchni kresowej. Danie to wywodzi się z kuchni chłopskiej, a następnie stawało się coraz bardziej popularne na dworach i w miastach. Właściwie wykonane "ruskie" są arcydziełem kulinarnym.
Ja uwielbiam ruskie pierogi w każdej postaci, czy to gotowane, czy smażone. Okraszam je pysznymi skwareczkami ze słoninki lub podgardla. Można je podawać również polane kwaśną śmietaną.

Naprawdę polecam :)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska, Dania na każdą okazję" Marek Łebkowski

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki
  • jajko
  • 125 ml letniej wody
  • sól
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.

Składniki  na farsz:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 250 g twarogu ( ja dodaję zazwyczaj półtłusty)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, grubo zmielony pieprz
Umyte i obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Twaróg rozkruszyć i wymieszać z kartoflami i cebulką, doprawić solą i pieprzem. W masie powinny pozostać grudki sera i kartofli. 



Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki, na które nakładać farsz i sklejać.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.




Podawać ze skwarkami ze słoniny, kwaśną śmietaną lub podsmażone na patelni.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz