wtorek, 30 kwietnia 2013

WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU

Po długiej przerwie, spowodowanej złośliwością rzeczy martwych, znów powracam do Was:) na początek przepis na pyszną wołowinkę po meksykańsku. Wołowinę zazwyczaj robiłam zawsze w ten sam tradycyjny sposób, aż pewnego dnia wpadł mi przypadkiem w ręce przepis z Kulinarnych Inspiracji Biedronki przygotowany przez Jana Kuronia. Po przeczytaniu całego przepisu postanowiłam go przygotować. Danie wyszło naprawdę pyszne, może trochę za ostre, ale to rzecz gustu można po prostu zmniejszyć ilość ostrej papryki.
 Polecam !!!


Składniki:
  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu (można użyć z kostki)
  • 200 g fasoli szparagowej (ja użyłam mrożonej)
  • 2 łyżeczki ostrej papryki lub ostra papryczka
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
 
Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używacie ostrej papryczki chili to przekroić ją wzdłuż na pół i usunąć pestki, posiekać. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę, oprószyć mąką i smażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć dalej przez około 5 minut. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Wlać bulion, dodać pokrojone pomidory oraz ostrą paprykę i dusić na małym ogniu około 2 godzin mieszając, od czasu do czasu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać fasolę szparagową i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz