czwartek, 11 kwietnia 2013

KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE Z PIWEM

Na temat tego kurczaka słyszałam dużo dobrego, ale jakoś nie było nam po drodze, bardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Czytałam już wcześniej dużo dobrego o nim i w końcu nadszedł ten dzień w którym skusiłam się i go zrobiłam i powiem Wam, że zdecydowanie za długo zwlekałam. Kurczak wyszedł przepyszny, soczysty, dobrze doprawiony, baaarrrdzo smakował mojej rodzince:) na pewno jeszcze nie raz go zrobimy. Naprawdę polecam Wam ten sposób na upieczenie kurczaka.

Składniki:
  • kurczak 
  • butelka jasnego piwa
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka vegety
  • pół łyżeczki soli

Wszystkie przyprawy wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Na noc również włożyć butelkę z piwem do miski z wodą, aby wszystkie nalepki odlepiły się bez zbędnego szorowania.

Butelkę z piwem otworzyć, odlać ¾ szklanki a do butelki z piwem dolać wody (powinna być pełna). Na butelkę wsadzić kurczaka (szyjka butelki powinna wyjść w miejscu, gdzie kiedyś kurczak posiadał głowę, jeżeli odcięliście szyjkę, jeżeli nie to przeciąć skórę pomiędzy piersiami a szyją kurczaka). Butelkę z kurczakiem ustawić na blaszce lub innym głębszym naczyniu i podlać go wodą.


Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180ºC i piec około 2 godz (przyjmijmy, że 1 godz pieczenia na 1 kg mięsa). Jeżeli piwo nie będzie oblewać kurczaka można co jakiś czas wsypać do butelki trochę soli.

Do tak przyrządzonego kurczaka polecam sałatkę ziemniaczaną.

Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz