Przeglądając wydanie specjalne Biblioteki Poradnika Domowego poświęconego właśnie zupom i sosom, wpadłam na przepis na tę zupkę, trochę ją zmodyfikowałam dodając koncentrat pomidorowy i zmniejszając ilość śmietany. Zupa przypomina trochę "pomidorówkę", ale jest to miła odmiana od tej tradycyjnej, moim domownikom smakowało. Zupa jest dość gęsta no i z dodatkiem kostek z kaszy manny a nie makaronu czy ryżu. Przyznam się, że po raz pierwszy robiłam i jadłam takie kostki z kaszy i bardzo mi smakowały na pewno nie raz jeszcze będę je przyrządzać.
Polecam :)
Składniki:
- 50 g suszonych pomidorów
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- cebula
- 3 szklanki wody
- szklanka śmietany (ja dodałam pół szklanki śmietany 18%)
- łyżka mąki
- sól
- opcjonalnie 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki kaszy manny
- łyżka masła
- 2 szklanki wody
- sól
Przygotować kostki kaszy: gotować mannę z wodą, solą oraz masłem, aż kasza bardzo mocno zgęstnieje. Wtedy szybko rozsmarować ją centymetrową warstwą na półmisku. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić w kostkę.
Pomidory dusić w garnuszku wraz z pokrojoną cebulą i przetrzeć przez sito (ja użyłam blendera). Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półplasterki. Wszystkie warzywa zalać 3 szklankami wody i ugotować. Do warzyw dodać przetarte pomidory, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać koncentrat pomidorowy. Zupę zaprawić śmietaną połączoną z mąką, zagotować. Podawać z kostkami z kaszy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz