poniedziałek, 20 maja 2013

BOTWINKA




Nie uwierzycie, ale botwinkę gotowałam po raz pierwszy w życiu. Oboje z mężem nie przepadaliśmy za nią, ale od jakiegoś  czasu tak nam się pozmieniały smaki, że zaryzykowałam....no i miałam rację, smakowało nam bardzo, mój mąż nie mógł się nachwalić jakie to dobre :) więc jak widać czasem warto spróbować czegoś, czego się kiedyś nie lubiło....:)


Składniki:
  • pęczek botwinki
  • pęczek koperku
  • pół marchewki
  • pół pietruszki
  • mały kawałek selera
  • mały kawałek pora
  • jeden czerwony burak
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżek octu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz


Wszystkie warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Liście i łodyżki z botwinki oraz koperek drobno pokroić. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać pokrojoną botwinę i koperek, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz octem. Na koniec zaprawić botwinkę śmietaną wymieszaną z mąką i wywarem z warzyw.
Szybkie, proste a jakie smaczne :) Ja podawałam z ziemniakami i jajkiem sadzonym, chociaż częściej jajko gotuje się do botwinki na twardo, no ale to już zależy tylko od Was ;)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz