wtorek, 21 maja 2013

PENNE ZE SZPINAKIEM



Szpinak poznałam stosunkowo niedawno, w moim domu rodzinnym się go nie jadało a opinie o szpinaku, które słyszałam były bardzo różne. Jak powszechnie wiadomo szpinak jest bardzo zdrowy, więc gdy mój synek mógł już jadać takie rzeczy zaserwowałam mu kluseczki ze szpinakiem i o dziwo do tej pory jest to jego jedno z ulubionych dań. Dziś pokaże jak najszybciej zrobić szpinak z makaronem, ja użyłam penne, ale każdy inny rodzaj makaron będzie również dobry. 

Składniki:
  • 500g makaronu  ( rodzaj wedle uznania)
  • 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam brykietu, ale mogą być liście lub rozdrobniony)
  • 100 g masła prawdziwego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ser parmezan do posypania
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zamrożony szpinak wrzucić na patenie i na wolnym ogniu powoli rozmrażać, mieszać od czasu do czasu. Do szpinaku dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Szpinak podsmażać, aż woda wyparuje i dołożyć ugotowany makaron, dokładnie wymieszać, chwilę podgrzewać. Wyłożyć na talerze i posypać startym parmezanem i gotowe :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz