środa, 15 maja 2013

KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI


Kasza jęczmienna, myślę, że przez niektórych zapomniana pewnie i nawet nie lubiana. Ja osobiście rzadko ją gotuję, najczęściej występowała u nas w krupniku, ale gdy gotowałam pulpeciki w sosie koperkowym pomyślałam, że taka kasza będzie idealna do nich. No i wymyśliłam, dodałam marchewkę, cukinię, kilka przypraw i mówię Wam kasza wyszła "palce lizać". Na pewno będzie gościła częściej na naszym stole a i Wam naprawdę polecam taki zestaw obiadowy ;)

Składniki:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • ziele angielskie
  • liśc laurowy
  • pół kostki rosołowej lub trochę vegety
  • duża marchewka
  • cukinia
Do garna wlać wodę dodać wszystkie przyprawy i kostkę rosołową, zagotować. Marchewkę i cukinię pokroić w kostkę. Do gotującej się wody z przyprawami dodać marchewkę i gdy będzie ona juz na wpół miękka dosypać kaszę, wymieszać i gotować na małym ogniu często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Pod koniec dodać cukinię i gotować jeszcze chwilkę, aż zmięknie. Kasza idealnie współgra z pulpecikami w sosie koperkowym.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz