Kasza jęczmienna, myślę, że przez niektórych zapomniana pewnie i nawet nie lubiana. Ja osobiście rzadko ją gotuję, najczęściej występowała u nas w krupniku, ale gdy gotowałam pulpeciki w sosie koperkowym pomyślałam, że taka kasza będzie idealna do nich. No i wymyśliłam, dodałam marchewkę, cukinię, kilka przypraw i mówię Wam kasza wyszła "palce lizać". Na pewno będzie gościła częściej na naszym stole a i Wam naprawdę polecam taki zestaw obiadowy ;)
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej
- ziele angielskie
- liśc laurowy
- pół kostki rosołowej lub trochę vegety
- duża marchewka
- cukinia
Do garna wlać wodę dodać wszystkie przyprawy i kostkę rosołową, zagotować. Marchewkę i cukinię pokroić w kostkę. Do gotującej się wody z przyprawami dodać marchewkę i gdy będzie ona juz na wpół miękka dosypać kaszę, wymieszać i gotować na małym ogniu często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Pod koniec dodać cukinię i gotować jeszcze chwilkę, aż zmięknie. Kasza idealnie współgra z pulpecikami w sosie koperkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz