czwartek, 9 maja 2013

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM


Pyszne, delikatne i miękkie pulpety w sosie koperkowym zabielane mąką i jogurtem naturalnym typu greckiego, jak dla mnie naprawdę super. Mega proste i szybkie w wykonaniu. Do tego przepisu polecam kaszę jęczmienną z warzywami.


Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • czerstwa kajzerka
  • jajko
  • 2 plasterki cebuli
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • 2 szklanki wody
  • pół kostki rosołowej
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki mąki
  • pół pęczka koperku

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać jajko, drobno posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Z mięsa formować małe kulki, obsmażyć je na złoty kolor.


Do garnka wlać wodę dodać pół kostki rosołowej, doprowadzić do wrzenia i włożyć obsmażone mięso. Następnie dodać posiekany koperek i gotować na małym ogniu około 20 minut. Zaprawić jogurtem wymieszanym z mąką oraz kilkoma łyżkami wywaru z pulpetów.

Smacznego :)




1 komentarz: