Pyszne, delikatne i miękkie pulpety w sosie koperkowym zabielane mąką i jogurtem naturalnym typu greckiego, jak dla mnie naprawdę super. Mega proste i szybkie w wykonaniu. Do tego przepisu polecam kaszę jęczmienną z warzywami.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- czerstwa kajzerka
- jajko
- 2 plasterki cebuli
- sól, pieprz
- vegeta
- 2 szklanki wody
- pół kostki rosołowej
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki mąki
- pół pęczka koperku
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać jajko, drobno posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Z mięsa formować małe kulki, obsmażyć je na złoty kolor.
Do garnka wlać wodę dodać pół kostki rosołowej, doprowadzić do wrzenia i włożyć obsmażone mięso. Następnie dodać posiekany koperek i gotować na małym ogniu około 20 minut. Zaprawić jogurtem wymieszanym z mąką oraz kilkoma łyżkami wywaru z pulpetów.
Smacznego :)
Mniam mniam - uwielbiam!
OdpowiedzUsuń