środa, 17 kwietnia 2013

NADZIEWANY CAMEMBERT


Przepis ten znalazłam w miesięczniku "Gotuj krok po kroku" i mimo, że nie przepadam za tego typu serami pokusiłam się, aby zrobić to danie i wiecie co, wyszło naprawdę pyszne. Myślę, że dla smakoszy sera taka jego odsłona to będzie rewelacja, ja na pewno do niego wrócę.
 Polecam :)

Składniki:

  • 4 sery camembert
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • 100 g bułki tartej
  • biały pieprz mielony
  • 100 g śmietany
  • 2 łyżki posiekanych ziół np. natka pietruszki, szczypiorek


Pieczarki oczyścić pod bieżącą wodą (ze starszych sztuk można usunąć skórkę), osuszyć i pokroić w cienkie plasterki, jeżeli pieczarki są duże można pokroić je w kostkę. Cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć, aż składniki zaczną się zarumieniać, doprawić białym mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.

Camembert przekroić wzdłuż na pół. Aby łatwiej było pokroić ser, warto go umieścić wcześniej na 15 minut w lodówce. Za pomocą łyżki ostrożnie wydrążyć z camembertów miękkie wnętrze, uważając, by nie uszkodzić delikatnej skórki sera, i odstawić ( będzie stanowić bazę sosu).

Dolną część sera ułożyć na drewnianej desce kuchennej, a następnie napełnić porcją przyrządzonego nadzienia. Przykryć druga częścią sera, delikatnie docisnąć (w razie potrzeby usunąć nadmiar nadzienia, aby podczas smażenia nie wypłynął).
Do miski przesiać mąkę, a następnie wbić jajko oraz wlać mleko i piwo. Za pomocą ubijaczki lub miksera mieszać ciasto do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. 
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać większą ilość oleju. Przytrzymując widelcem nadziewane camemberty dobrze obtoczyć w przygotowanym cieście z piwem a następnie w bułce tartej. Czynność powtórzyć. Panierowane sery smażyć na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku.

Wydrążone wnętrza serów włożyć do garnka, dodać drobno posiekane zioła, wlać śmietanę i doprawić do smaku solą. Gotować ok 5 minut mieszając, aż sos będzie gładki.

Smażone camemberty podawać z puree ziemniaczanym, sosem serowym, ja dodatkowo ugotowałam warzywa na parze.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz