wtorek, 12 marca 2013

CIASTO CZEKOLADOWE DOSKONAŁE

O rany, aż brak mi słów do opisania tego wypieku.... jest po prostu boski...delikatny, wilgotny, mięciutki rozpływa się w ustach.
 To mój pierwszy wypiek tego typu i po prostu strzał w dziesiątkę. 
Czekoholicy to dla Was. 

Naprawdę polecam :)

Wypiek poleciła mi znajoma, natomiast przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na spód:
  • 150 g niesolonego masła
  • 150 g połamanej ciemnej czekolady ( ja użyłam gorzkiej)
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g drobnego cukru do wypieków

Czekoladę i masło włożyć do rondelka z grubym dnem i na bardzo małym ogniu rozpuścić ciągle mieszając ( jeśli nie mamy takiego rondelka możemy składniki włożyć do miseczki i umieścić ją na garnku z gotującą się wodą). Ostudzić. Żółtka i kakao zmiksować i wymieszać razem z rozpuszczoną czekoladą. Białka ubić na sztywno i partiami dodawać cukier. Miksować przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą czekoladową. 
Tortownicę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem (ja zapomniałam i nic się nie stało;)) i wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ciasto bardzo ładnie urosło i równo opadło).
Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masę przełożyć do to tortownicy i piec  przez 25-30 minut. Wyjąc z piekarnika i ostudzić w formie. Ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem.

Spód zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Spód po wystygnięciu.
Składniki na mus:
  • 100g niesolonego masła
  • 100 g połamanej ciemnej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 115 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Mus przygotowujemy prawie tak samo jak spód z tym, że go nie zapiekamy oczywiście. W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę cały czas mieszając. Ostudzić. Oddzielic żółtka od białek. Żółtka wymieszać z kakao, dodać do ostudzonej czekolady, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować przez 2-3 minuty,aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową oraz rozpuszczoną żelatyną. Masę wylać na upieczony i ostudzony spód. Ciemniejsze smugi na musie powstały z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć musu. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Kroić nożem wcześniej zanurzonym w gorącej wodzie.  

Smacznego :)



 

2 komentarze:

  1. O rety! To naprawdę musi być niebo w gębie! Koniecznie muszę zrobić dla moich domowników-czekoholików :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu koniecznie wypróbuj ten przepis bo ciasto jest naprawdę pyszne... Pozdrawiam

      Usuń