piątek, 19 lipca 2013

BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII



 Uwielbiam maliny więc pokusiłam się upiec to ciasto, i wyszło naprawdę pysznie. Puszysty biszkopt do tego pyszna bita śmietana i przepiękne maliny- sukces murowany.
Polecam!!!

Składniki na biszkopt:
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 średnie lub 3 duże jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190°C, tortownice o średnicy 28 cm smaruje masłem i wysypuje bułką tartą. Masło ucieram z cukrem  do momentu uzyskania puszystej masy. Potem dodaję po jednym jajku  i ubijam starannie na gładką masę.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łączę z masą. Jeśli masa jest za gęsta można dodać trochę mleka.
Masę przelewam do formy i wstawiam do piekarnika. Piekę 20-30 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu  biszkopt studzę.

Do przełożenia:
  • 500 g śmietanki 36% (ja używam Łowickiej)
  • 2-3 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • dżem malinowy  
Do dekoracji:
  • świeże maliny
  • cukier puder
Śmietanka musi być dobrze schłodzona. Najpierw ubijam samą śmietanę pod koniec dodaję cukier puder i sok z cytryny.

Wystudzony biszkopt kroję wzdłuż na dwie równe części. Na jednej części rozsmarowuję dżem malinowy potem połowę bitej śmietany i przykrywam drugim blatem biszkoptowym a na nim rozsmarowuj resztę bitej śmietany. Na wierzchu układam świeże maliny i posypuję odrobiną cukru pudru.

Smacznego!!!




1 komentarz: