poniedziałek, 1 lipca 2013

DŻEM TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Z PIERNIKOWĄ NUTĄ


Jak zobaczyłam przepis u Margarytki pomyślałam, że koniecznie muszę zrobić taki dżemik. Następnego dnia poleciałam na bazar po truskawki i rabarbar :)    
Dżemik jest naprawdę przepyszny, osobiście nawet mi bardziej smakuje niż ten z samych truskawek mimo, że też jest bardzo dobry. Taki dżemik na pewno będę robiła co roku dla swojej rodzinki.
Polecam baaardzo!!!!

Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 1,2 kg rabarbaru
  • 2 szklanki białego cukru
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 płaskie łyżki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)

Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół. Rabarbar umyć, pokroić na ok 1 cm kawałki.
Owoce przełożyć do garnka zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i całość podgrzewać na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, kiedy pojawi się piana nie trzeba jej zbierać wystarczy dokładnie wymieszać. Gotować, aż owoce całkowicie się rozpadną i całość zgęstnieje ( u mnie ok 1,5 godz). Po tym czasie niewielką ilość dżemu wyłożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na ok 20 minut, jeżeli po tym czasie będzie luźny gotować dalej, ale jeżeli konsystencja będzie gęsta i będzie Wam odpowiadać to dżem jest już gotowy i nie ma potrzeby go dłużej gotować ( sposób Margarytki:) ). 
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką na niej ustawić słoiki, zalać wodą do 2/3 wysokości i zagotować. Od chwili wrzenia pasteryzować 10 minut, po tym czasie wyjąc słoiki z garnka przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz