czwartek, 4 lipca 2013

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z RZODKIEWKĄ

Pyszna, zdrowa, lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Bardzo prosta w wykonaniu a świetna jako dodatek do obiadku no i pięknie się prezentuje:) 
Polecam !!!

Składniki:
  • pół główki młodej kapusty ( lub jedna mała)
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół pęczka koperku
  • 1 młoda cebulka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Młodą kapustę drobniutko pokroić, skropić sokiem z cytryny, posolić i dokładnie wygnieść rękoma, odstawić na ok 30 min aby zmiękła. Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić, koperek posiekać. Do kapusty dodać pokrojone warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Gotowe :)

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Robię dość podobną surówkę, ale z pekińską - pychotka!

    OdpowiedzUsuń