Pyszna, zdrowa, lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Bardzo prosta w wykonaniu a świetna jako dodatek do obiadku no i pięknie się prezentuje:)
Polecam !!!
Składniki:
- pół główki młodej kapusty ( lub jedna mała)
- pół pęczka rzodkiewek
- pół pęczka koperku
- 1 młoda cebulka
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Młodą kapustę drobniutko pokroić, skropić sokiem z cytryny, posolić i dokładnie wygnieść rękoma, odstawić na ok 30 min aby zmiękła. Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić, koperek posiekać. Do kapusty dodać pokrojone warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Gotowe :)
Smacznego :)
Robię dość podobną surówkę, ale z pekińską - pychotka!
OdpowiedzUsuń