Składniki:
- 1 szklanka maki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
W jednej dużej misce wymieszać składniki suche - mąka, cukier, imbir, cynamon, sól, proszek do pieczenia.
W drugiej połączyć mokre - olej, jajka i marchewkę.
Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aż marchewka puści trochę soku i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą napełnić foremki do 3/4 wysokości. Można na wierzch posypać trochę cukrem wymieszanym z cynamonem, zrobi się fajna słodka skorupka. W piekarniku nagrzanym do 180°C pieczemy 20-25 minut.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz