środa, 11 stycznia 2017

MUFFINKI MARCHEWKOWE



Bardzo lubię marchewkowe muffinki, są mięciutkie i słodkie z korzenną nutą. Na pewno dla zapracowanych, gdyż błyskawicznie się robią, prawie same;)
Polecam :)


Składniki:
  • 1 szklanka maki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki

W jednej dużej misce wymieszać składniki suche - mąka, cukier, imbir, cynamon, sól, proszek do pieczenia.
W drugiej połączyć mokre - olej, jajka i marchewkę.
Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aż marchewka puści trochę soku i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą napełnić foremki do 3/4 wysokości. Można na wierzch posypać trochę cukrem wymieszanym z cynamonem, zrobi się fajna słodka skorupka. W piekarniku nagrzanym do 180°C pieczemy 20-25 minut.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz