Kasza jaglana wkrada się w moje łaski bardzo powoli, co jakiś czas coś tam próbuję ciekawego wyczarować i to jest właśnie jedno z takich dań. Zachęcam do wypróbowania ponieważ wyszło naprawdę pysznie:)
Polecam :)
Składniki:
- 2 szkl kaszy jaglanej
- 4 szkl wody
- 2 łyżki masła
- średnia cebula
- pół papryki
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- cukinia
- 200-300 g tartego sera mozzarella
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- vegeta
Z takiej ilości składników wychodzi całkiem pokaźna porcja, więc możecie zmniejszyć je o połowę i zrobicie jedna warstwę.
Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zalać 4 szklankami wody dodać łyżkę masła, sól, pieprz i vegetę jeśli używacie, gotować 15 min na wolnym ogniu.
Cebulę i czosnek posiekać zeszklić na łyżce masła. Paprykę pokroić w małą kostkę dodać do cebuli i jeszcze chwilę smażyć. Gdy kasza będzie już gotowa dodać do niej cebulę z papryka i czosnkiem dokładnie wymieszać doprawić jeśli potrzeba.
Pomidory i cukinię pokroić w 0,5 cm plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem , wyłożyć połowę kaszy na to na przemian cukinia i pomidor. Posypać połową sera i ziołami prowansalskimi, potem druga połowa kaszy pomidory, cukinia, ser i zioła. Całość zapiekać ok 40 min w piekarniku w 180°C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz