piątek, 13 stycznia 2017

ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ Z CUKINIĄ I POMIDORAMI


Kasza jaglana wkrada się w moje łaski bardzo powoli, co jakiś czas coś tam próbuję ciekawego wyczarować i to jest właśnie jedno z takich dań. Zachęcam do wypróbowania ponieważ wyszło naprawdę pysznie:)
Polecam :)

Składniki:
  • 2 szkl kaszy jaglanej
  • 4 szkl wody
  • 2 łyżki masła
  • średnia cebula
  • pół papryki
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory 
  • cukinia
  • 200-300 g tartego sera mozzarella
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

Z takiej ilości składników wychodzi całkiem pokaźna porcja, więc możecie zmniejszyć je o połowę i zrobicie jedna warstwę.

Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zalać 4 szklankami wody dodać łyżkę masła, sól, pieprz i vegetę jeśli używacie, gotować 15 min na wolnym ogniu.
Cebulę i czosnek posiekać zeszklić na łyżce masła. Paprykę pokroić w małą kostkę dodać do cebuli i jeszcze chwilę smażyć. Gdy kasza będzie już gotowa dodać do niej cebulę z papryka i czosnkiem  dokładnie wymieszać doprawić jeśli potrzeba.
Pomidory i cukinię pokroić w 0,5 cm plastry. 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem , wyłożyć połowę kaszy na to na przemian cukinia i pomidor. Posypać połową sera i ziołami prowansalskimi, potem druga połowa kaszy pomidory, cukinia, ser i zioła. Całość zapiekać ok 40 min w piekarniku w 180°C.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz