środa, 12 października 2016

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM JOGURTOWO - MAJONEZOWYM



Myślę, że taka bądź podobna wersja surówki gości w wielu domach. Ja również przygotowuje ją na kilka sposobów, a oto jeden z nich. Na pewno zasmakuje niejednemu z Was.
Polecam :) 

Składniki:
  • mała kapusta pekińska
  • średni ogórek zielony
  • dwa pomidory
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej małej cebuli
  • trzy rzodkiewki
  • dwa małe kiszone ogórki
  • natka pietruszki
 
Kapustę drobno pokroić, resztę warzyw na większe kawałki ( ogórek zielony ze skórką  w półplasterki , pomidory i paprykę w kostkę, cebulę w cienkie półplastry, kiszone ogórki i rzodkiewki w plastry). Natkę posiekać.
Wszystkie warzywa włożyć do miski  i wymieszać.


Sos jogurtowo majonezowy:
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • mały ząbek czosnku
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz 
 
Wszystkie składniki włożyć do miseczki (czosnek przecisnąć przez praskę), dokładnie wymieszać.


Warzywa zalać sosem najlepiej zaraz przed podaniem, gdyż wtedy warzywa będą chrupiące. Dokładnie wymieszać. Gotowe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz