Myślę, że taka bądź podobna wersja surówki gości w wielu domach. Ja również przygotowuje ją na kilka sposobów, a oto jeden z nich. Na pewno zasmakuje niejednemu z Was.
Polecam :)
Składniki:
- mała kapusta pekińska
- średni ogórek zielony
- dwa pomidory
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej małej cebuli
- trzy rzodkiewki
- dwa małe kiszone ogórki
- natka pietruszki
Kapustę drobno pokroić, resztę warzyw na większe kawałki ( ogórek zielony ze skórką w półplasterki , pomidory i paprykę w kostkę, cebulę w cienkie półplastry, kiszone ogórki i rzodkiewki w plastry). Natkę posiekać.
Wszystkie warzywa włożyć do miski i wymieszać.
Sos jogurtowo majonezowy:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki majonezu
- mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Wszystkie składniki włożyć do miseczki (czosnek przecisnąć przez praskę), dokładnie wymieszać.
Warzywa zalać sosem najlepiej zaraz przed podaniem, gdyż wtedy warzywa będą chrupiące. Dokładnie wymieszać. Gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz