czwartek, 26 września 2013

CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ

 Mega szybkie, proste i bardzo bardzo smaczne ciastka. Chrupiące z nutką cynamonu i wanilii.. Naprawdę polecam !!!

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka śliwek
  • 5 łyżeczek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Śliwki umyć, wydrylować, przekroić wzdłuż na cztery cząstki. Cukier, cynamon i cukier waniliowy wymieszać razem. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dość duże kwadraty. Na każdym kwadracie ułożyć po 3 cząstki śliwki (jeżeli używacie małych śliwek np. węgierek można ułożyć więcej cząstek), posypać cukrem z cynamonem. Następnie dwa przeciwległe rogi zawinąć i zlepić.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posmarować delikatnie wodą. Piec w piekarniku nagranym do 200ºC około 20 minut.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz