Sezon na ogórki małosolne u mnie już rozpoczęty, a u Was? Choć jeszcze nie są najtańsze to myślę że można już sobie na nie pozwolić. Ja i moja rodzinka bardzo lubimy takie ogóreczki, na kanapkę do obiadku czy nawet tak sobie podgryzać jako przekąskę :) Przepis jest mega prosty, szybki do zrobienia, jedyne co to trzeba czekać 2 dni, aby ogórki się zakisiły.
Dziś zróbcie ogóreczki bo jutro podam przepis na przepyszny smalczyk a to zestawienie na pewno wielu z Was lubi, choć na pewno nie jest dietetyczne, ale na jedną kanapeczkę myślę, że każdy może sobie pozwolić.
Polecam !!!
Składniki:
- 1,5 kg ogórków (mój słoik więcej nie pomieści ;))
- pęczek koperku
- 4-5 ząbków czosnku
- sól
- woda
Ogórki i koperek dokładnie umyć, czosnek obrać. W słoiku ułożyć połowę ogórków, potem pół pęczka koperku i 3 ząbki czosnku, następnie resztę ogórków, czosnek i koperek. Do mojego słoika wchodzi około 2,5 l wody więc taka ilość wody zagotowuję dodaję 2,5 łyżki soli (przyjmuję 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody). Gorącą wodą z solą zalewam ogórki, zakręcam słoik no i teraz czekam z niecierpliwością, aż się zakiszą, za dwa dni ogórki są chrupiące, pachnące, pyszne:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz