Pyszna ta zupka...nigdy przedtem nie jadłam soczewicy, to był mój pierwszy raz ;) i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że była tego warta;). Mój dwuletni syn, który często mi pomaga w przygotowaniu różnych pyszności, po spróbowaniu skwitował to tak: "mniaaaaam mniaaaam" (masując się po brzuszku :)).
Więc na pewno będzie ona gościć na naszym stole nie raz.
Składniki:
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- duża marchewka
- średnia pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 średnie ziemniaki
- 1 szklanka soczewicy (ja użyłam czerwonej)
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- około 2 1/2 l bulionu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze chwilę, ale uważać, aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki. Dodać opłukaną soczewicę, pokrojone w kostkę warzywa, wymieszać, zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz