środa, 30 stycznia 2013

MUFFINY JAK PĄCZKI

Jednymi z pierwszych muffinek jakie zrobiłam były właśnie te. Bardzo lubię cynamon i pączki, więc pomyślałam, że w tym połączeniu będą pyszne i nie pomyliłam się. Muffinki wyszły bardzo mięciutkie, wilgotne, delikatne. Naprawdę szybkie w przygotowaniu i szybko znikają ze stołu (niestety to jedyny ich minus ;))

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com 

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka 

Ponadto:
  • około 60 g masła, roztopionego
  • 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przygotować formę do muffinek, jeżeli używacie blaszanej trzeba najpierw ją natłuścić i wysypać bułką tartą z jeśli macie formę silikonową nie ma takiej potrzeby.

Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, gałka muszkatołowa, cynamon, cukier) i wymieszać, w drugiej misce połączyć składniki mokre (roztrzepane jajko, olej i mleko).
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać, ale tylko do połączenia się składników. 
Piec należy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut (do tzw.suchego patyczka).

Muffinki wyjmować na kratkę i jeszcze ciepłe obtaczać w roztopionym maśle i cukrze z cynamonem.

Smacznego :) 


 

2 komentarze:

  1. Świetny blog! Bardzo przejrzysty tekst, doskonałe przepisy i wysokiej jakości zdjęcia! Czekamy na więcej pyszności,
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń