Jednymi z pierwszych muffinek jakie zrobiłam były właśnie te. Bardzo lubię cynamon i pączki, więc pomyślałam, że w tym połączeniu będą pyszne i nie pomyliłam się. Muffinki wyszły bardzo mięciutkie, wilgotne, delikatne. Naprawdę szybkie w przygotowaniu i szybko znikają ze stołu (niestety to jedyny ich minus ;))
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
Ponadto:
- około 60 g masła, roztopionego
- 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
-
1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotować formę do muffinek, jeżeli używacie blaszanej trzeba najpierw ją natłuścić i wysypać bułką tartą z jeśli macie formę silikonową nie ma takiej potrzeby.
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, gałka muszkatołowa, cynamon, cukier) i wymieszać, w drugiej misce połączyć składniki mokre (roztrzepane jajko, olej i mleko).
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać, ale tylko do połączenia się składników.
Piec należy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut (do tzw.suchego patyczka).
Muffinki wyjmować na kratkę i jeszcze ciepłe obtaczać w roztopionym maśle i cukrze z cynamonem.
Smacznego :)
Świetny blog! Bardzo przejrzysty tekst, doskonałe przepisy i wysokiej jakości zdjęcia! Czekamy na więcej pyszności,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Dziękuję i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń