środa, 18 listopada 2020

SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE



Schab wieprzowy każdy na pewno zna i nie raz przyrządzał, tym razem u nas pieczony w rękawie z przeznaczeniem na kanapki. Schabik wyszedł pyszny i aromatyczny.

Polecam :)


Składniki:

  • schab środkowy ok 1,5 kg
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy- łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka vegety, 2 łyżeczki majeranku 
  • 3 łyżki oliwy
 
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą. Mięsko odstawić do lodówki na 24 godz. Następnego dnia schab opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem. Obrany czosnek kroję na 4 części nakłuwam mięso w kilku miejscach i wkładam czosnek. Wszystkie ulubione przyprawy mieszam z łyżką oliwy i tą mieszanką nacieram mięso. Odstawiam do lodówki na 24 godz. Piec rozgrzać do 175 ºC. Na dużą patelnie wlać 2 łyżki oleju dobrze nagrzać i smażyć mięso po minucie z każdej strony. Obsmażone mięso włożyć do rękawa i podlać trochę gorącą wodą, worek zamknąć. Tak przygotowane mięso włożyć do piecyka i piec 1,5 godz. (założenie jest takie, że na 1 kg mięsa piekę 1 godz.). Po upieczeniu mięso wyjąć i rozciąć folię (może się zdarzyć że pęknie podczas pieczenia, ale nie przejmujemy się tym) i zostawić do wystygnięcia.

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Chyba zaraz wyskocze do sklepu, bo ten śliczny schabik i ogory zacheciły mnie do skosztowania :) serdecznie pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń